Ikon Telefon
070-344 05 00
Ikon Öppettider
Vardagar 11:00 - 17:00

Bloggen - Om Webbutveckling och Marknadsföring

Varför ska man betala för webbhotell?

Varför ska man betala för webbhotell?

2019-11-09

Många ser nog kostnaden för webbhotell som diffus och onödig, och tycker att det borde ingå i alla webbsidor. Nu är det ju så att det finns många olika typer av webbsidor som kräver olika mycket av leverantören beroende på utformning och funktioner.

Tiden då man kodade en webbsida och placerade den på en fast server en gång för alla är sedan länge förbi. Idag uppdateras webbläsare och programvara för olika system kontinuerligt. För att din webbsida ska fungera på ett bra sätt även imorgon så krävs förändringar hela tiden.

Ett rimligt krav är att webbplatsen ligger hos ett stabilt och säkert webbhotell där uppdateringar sker och backup av all data skapas kontinuerligt. Idag använder man också med fördel SSL-kryptering av trafiken till webbplatsen vilket kräver ett certifikat som tillhandahålls av leverantören (webbhotellet). Detta är ett krav för vissa typer av information som till exempel e-handelstjänster. En annan fördel med detta är att sökmotorerna rankar webbsidan högre i sökresultaten när SSL används.

Vissa webbhotell använder CDN som är ett system för att leverera innehållet för webbsidan från flera olika platser. Den stora vinsten med detta är att sidan laddar snabbare oavsett var i världen besökaren befinner sig.

Måste allt gå så snabbt då? Ja, av två viktiga orsaker. Den ena är att våra sökmotorer kommer att straffa en långsam sida med sämre resultat, och den andra är att du kommer att tappa besökare eller kunder om sidan är långsam.

Den största vinsten med ett bra webbhotell kommer fram när man själv vill kunna göra ändringar på sin webbsida. Då använder man någon form av CMS (content management system) för att hämta in informationen som ska presenteras på webbsidan. Denna process kan förenklas avsevärt med en bra integrering mellan webbsida och webbhotell.

Utan att gräva alltför djupt i ämnet så får nog svaret på frågan om varför man ska betala för webbhotell bli att den vinst man får i form av pålitlighet, säkerhet och användarfunktioner väl motiverar den extra kostnaden. Dessutom kommer man att spara in stora summor på uppdateringar och ändringar som annars blir betydligt dyrare.

Skrivet av:
Stefan
Stefan
< tillbaks till alla bloggposter